Piece of Memories suomeksi

Kansainvälinen suunnittelukilpailu korujen taustalla

Suomalaisen Piece of Memories designalan yrityksen keräiltävä korusarja on suunnattu matkailijoille ja koruista kiinnostuneille

Piece of Memoriesin uusi keräiltävä PIECE OF -designkorusarja on suunnattu matkailijoille ja koruista kiinnostuneille. Korusarjan osat eli maapalat muodostuvat eri maiden paikallisesti käytyjen designalanopiskelijoille suunnattujen kilpailujen voittajakoruista. Marraskuussa 2012 lanseerattiin ensimmäisenä PIECE OF Nordic -sarjan Suomen ja Norjan maakorut. Korupalat tulivat keväällä 2013 myyntiin PIECE OF -verkkokaupassa. Seuraavaksi lanseerattiin vuoden 2013-2014 aikana Ruotsin, Tanskan ja Baltian maiden korusarjat.

PIECE OF on kansainvälisestikin ainutlaatuinen korusarja, jonka taustalla on ajatus siitä, kuinka matkailija voisi hankkia mukaansa palan matkailukohdettaan. Korkealuokkaisten korupalojen taakse nivoutuu aina kohdemaahan liittyvä tarina. Riipukset on valittu sarjaan eri maiden designalanopiskelijoille suunnattujen kilpailujen kautta. Kilpailuun on voinut osallistua joko mukana olevan oman maan designalan oppilaitoksen kautta tai yksittäisenä suunnittelijana. Alkukarsinnan jälkeen oman maan korua on voinut äänestää yrityksen Facebook-sivuilla. Lopullisen voittajan valitsee jury, mutta valintaan vaikuttaa myös saatujen Facebook-äänien määrä. Juryyn kuuluu viidestä seitsemään jäsentä, joista aina yksi on kohdemaan edustaja.

Keräiltävän korumallistomme ajatuksena on tarjota matkailijoille mahdollisuus hankkia matkustusmaasta joko itselleen tai tuliaiseksi uudenlainen matkamuisto, pala muistoa matkakohteesta. Haluamme myös tuoda designin osaksi tätä mallistoa, nuorten suunnittelijoiden kanssa työskentely on innovatiivista ja hyvin mielekästä”, kertoo Minna Pajari, joka vastaa yrityksen tuotannosta ja on yksi kolmesta perustajasta.

Mallisto koostuu jokaisen maan korupalasta sekä nahkaisesta ja hopeisesta kaula- ja ranneketjusta, joihin korupalat ovat keräiltävissä.  Lisäksi tarkoituksena on tulevaisuudessa laajentaa jokaisen maan mallistoa sekä tuoda markkinoille tuodaan maakohtaisia lisätuotteita, avaimenperiä. Tuotteiden valmistamisessa ekologisuus huomioidaan materiaalivalinnoissa sekä tuotantopaikkojen valinnassa. Yritys pyrkii lähituotantoon aina kun se on mahdollista.

 

Suomen korupala kuvaa suomalaisen kodin sydäntä, Tupaa

Kesäkuussa 2012 valittiin korusarjan kaksi ensimmäistä maakohtaista korupalaa ja voittajiksi kruunattiin Suomen Tupa sekä Norjan Årring-korut, jotka kuvastavat molemmat hyvin maiden sielunmaisemaa. Tupa-korupalan on suunnitellut Nino Hynninen. Korun muotokieli kuvaa perinteistä hirsitaloa ilmentäen hirren upeaa pintaa ja tarina kertoo tuvasta, tilasta joka on perinteisesti ollut suomalaisen kodin sydän. Tupa kuvaa kauniisti suomalaisuutta, suomalaista maaseutua ja sen ominaisia piirteitä. Hopean pinnasta voi aistia kelottuneiden latojen ja aittojen hengen.

 

Ninon tarina

Opiskelut ja muu kiireinen elämä on pitänyt minut tiukasti kiinni urbaanissa kaupunkiympäristössä, mutta vuosi vuodelta olen alkanut kaivata yhä enemmän maaseudun rauhaan. Tämähän on melko universaali ilmiö ja se, että haluanko oikeasti asettua asumaan maalle vai onko kyseessä omalta osalta pidemmän päälle vain loman kaipuusta, jää varmaan nähtäväksi. Sen olen kuitenkin huomannut, että oma luovuus ja inspiraatio ovat parhaimmillaan, kun ympärillä ei ole täyteenrakennettua kaupunkiympäristö ja  ”valmiiksipureskeltuja” visuaalisia ärsykkeitä. Tämä ei myöskään tarkoita, että luovuutta täytyisi umpimetsästä lähteä hakemaan.

Matkaillessa itseäni kiinnostaa eniten paikalliset perinteet ja historia, joten Suomen perinnekulttuurista oli luontevaa lähteä hakemaan innoitusta kilpailua varten. Tämän lisäksi olen ollut monena vuonna kesätöissä kotiseutumuseolla, joten päätin tehdä jotain mikä herättäisi vahvoja mielikuvia suomalaisesta maaseudun pihapiiristä, kestikievareiden vieraanvaraisuudesta ja perinnerakentamisesta.”

Tuvan tarina

”Tupa on perinteisesti ollut suomalaisen kodin sydän. Tuvan hirsiseinien sisällä on vietetty niin juhlat kuin suruajatkin. Siellä on jaettu sekä ruoka-ajat, puhdetyöt että yhteiset levot, ja jokaiseen tupaan on muodostunut omanlainen henki. Monet tuvat ovat toimineet kievareina, mikä on ollut yksi valtakunnan matkailun tärkeimmistä kulmakivistä. Sija ja ruoka on tarjottu väsyneille matkalaisille, vaikka ei olisi ollut penniäkään. Perinne jatkuu edelleen tuvissa, joissa pyyteetön vieraanvaraisuus ja lähimmäisen auttaminen on yhä sydämen asian. Hirret ovat saattaneet vaihtua elementeiksi, mutta tuvan henki on siitä huolimatta pysynyt ennallaan.”

 

Tags: